Llegim per passar-ho bé, per gaudir d'una història, per evasió pesonal, per plaer. Llegim per aprendre i guanyar cultura, per informar-nos, per tenir una finestra oberta als coneixements. Llegim per guanyar un element de comunicació, per compartir experiències i acostar-nos als altres Llegim per ser ciutadans del món. (Lola Casas i Jesús González. Llegim?)

diumenge, 27 de novembre del 2011

JOSEP MARIA MESTRES I QUADRENY

La mare d'uns alumnes de la nostra escola que participa en el club de lectura de la biblioteca pública ens ha suggerit que ens fessim ressó de l'obra de Josep Maria Mestres i Quadreny, escriptor i músic que recentment fou convidat al  club de lectura de la biblioteca. Sembla que va deixar  embadalit el públic assitent per la forma  innovadora d'entendre la música.

El violí d'en Patrick


En Patrick té un violí màgic i, quan el toca, omple tots els racons de colors màgics. I és clar, així, tota la tristesa es converteix en alegria.
Aquest llibre l'hem treballat amb els alumnes de tercer. L'hem llegit i després hem dibuixat peixos que volaven, vaques de coloraines, arbres amb pastissos... tot un món màgic.
 

Dos àlbums il·lustrats que són una joia


El ratolí del Senyor del Senyor Maxwel i els Ratolins de la senyora Marlowe

Dos àlbums il·lustrats d'en Franck Asch i David Asch. Si el text és ple d'enginy, la il·lustració és per passar una bona estona "llegint" cada detall.
El ratolí del Senyor Maxwel és la història d'un gat que per celebrar que l'han pujat de categoria en el seu treball es vol cruspir un ratoli viu, però el ratolí serà més murri que ell.
Els ratolins de la senyora Marlowe és una història de ratolins que són protegits per la Senyora Marlowe, una gata vídua que se'ls estima en bogeria

dijous, 24 de novembre del 2011

KAMISHIBAI

Fa uns quants segles, els infants fills de famílies de les classes més analfabetes del Japó arrencaven a córrer emocionats quan sentien picar el hyoshig, dues fustetes unides per un cordill, a mans del gaito kamishibaiya, un narrador que arribava per obrir una bonica finestra al món a través de les seves històries.
El kamishibai és una mil·lenària tècnica japonesa per explicar contes. Al començament, tenia una clara intenció moral i didàctica, i s'utilitzava principalment entre els infants de classes més desfavorides. Aquesta tècnica consisteix en narrar una història que té  com a  suport  visual unes quantes làmines il·lustrades que s'exposen en un teatrí tancat amb tres petites portes. Quan s'obren les portes d'aquest  teatrí, el narrador comença a contar i va canviant  les làmines a mesura que que avança la història.
[...]
Cal tenir present que:
  • Les làmines estan il·lustrades per una cara, que és la que s'exposa als infants i per l'altra contenen el text, de manera que el narrador pot anar seguint el fil argumnetal des de darrere.
  • És important que les il·lustracions estiguin elaborades a base de traços grans i simples, amb poc detalls, per tal de ser vistos a certa distància. 
  • De la mateixa manera, els textos són clars i directes, sense gaire descripcionsni ramificacions de l'argument.
Informació extreta de la revista Guix. Article de Eva Martínez Pardo, mestra i contacontes.
El video és de l'escola  "Francisco Javier Sáenz de Oiza" de Cáseda el día del Libro.

dimecres, 23 de novembre del 2011

HISTORIA DE UNA GAVIOTA Y DEL GATO QUE LE ENSEÑO A VOLAR



És un llibre per a lectors de 8 a 88 anys. L'autor és Luis Sepúlveda, un autor de Xile molt interessat per la natura. Un dia va prometre escriure un llibre als seus fills explicant-los la manera com els humans maltractem el nostre entorn. Com que el  llibre va agradar molt a tothom, més tard se'n va fer una pel·lícula.
Aquest curs l'estem llegint els alumnes de 6è. Tenim muntat una mena de club de lectura i cada quinze dies ens trobem a la biblioteca de l'escola. Alguns capítols els llegim en veu alta per millorar l'entonació, la dicció...
D'altres els llegim en silenci i després en parlem. Hi aprenem vocabulari i també gramàtica com ara la manera d'utilitzar les formes verbals als països sudamericans.
Quan l'hàgim acabat, a plàstica convertirem el llibre en un llibre plegable. Si ens surt bé l'anirem a explicar als més petits de l'escola. També els posarem en aquest bloc.Us agradarà!!
També se n'ha fet una pel·licula.

Blog descansant

Després d'un temps inactiu, el blog de la biblioteca tornarà a estar actiu. Hi posarem tot allò que estigui relacionat amb el món dels llibres: això vol dir els llibres que ens agraden , les il·lustracions,  les recomanacions de llibres, les activitats que fem a la biblioteca... Desitjo que pugui ser interessant a tots els seus lectors.